LIBERAL KANDIDAT TILL EUROPAPARLAMENTET
............................................................................................................................................................................

Sluta dalta med diktaturer!

Det är skrämmande hur lite vi i väst egentligen känner till om Vitryssland. Faktum är att det är närmare från Stockholm till huvudstaden i Europas sista diktatur, än från Stockholm till Kiruna. I Sverige finns knappt någon mediarapportering om Vitryssland, landet där oppositionen tvingas under jorden och oliktänkande dagligen förtrycks. Diktatorn Lukasjenkos maktapparat använder sig av regelbundna skrämselmetoder, säkerhetspolisen heter fortfarande KGB och man riskerar att sparkas från både jobb och studier när man uttalar sig om sin längtan efter demokrati och frihet. Misshandel av demonstranter, inspärrning av företagare och oppositionella utan rättegång, tvång för oppositionella att göra värnplikten där livet för dem i princip blir till en värre version av fängelse. Det här är bara några få exempel på hänsynslösa repressalier som den vitryska befolkningen får leva med.Den 23 april i år höll Vitrysslands president Lukasjenko sitt årliga "tal till nationen". Talet inleddes traditionellt med smutskastning av den vitryska oppositionen. Representanter från de oppositionella partierna kallades för "landets fiender och förrädare". Han gav väst en varning om att förlita sig på oppositionen och tro på att stegvisa förändringar skulle "skapa förutsättningar för att ändra den rådande sociala ordningen" i Vitryssland. Inga planer på att störta president Lukasjenko skulle fungera, eftersom han hade full kontroll över situationen.

 

Sedan EU valt att ta bort visumsanktionerna mot vitryska politiker, strax efter det mycket ofria och riggade parlamentsvalet i september 2008, har inga egentliga steg tagits i demokratiserande riktning. Samma förtryck mot oliktänkande, även om det visar sig på andra sätt, samma skrämselmetoder mot oppositionella, partier och organisationer som inte får registreras, och politiskt aktiva som fängslas åter igen... Det är här jag ställer mig frågande till EU's agerande. Vi måste ställa ultimatum och se till att de följs, inte bara lyfta sanktioner och hoppas på det bästa. EU är ett oerhört viktigt verktyg i världen när det gäller att påverka diktaturer till reformer och respekt av de mänskliga rättigheterna. Demokratiska reformer bör vara en förutsättning för samarbete med den vityska regimen. Det är dags att vi slutar att dalta med diktatorer!