LIBERAL KANDIDAT TILL EUROPAPARLAMENTET
............................................................................................................................................................................

Skamligt att EU ger pengar till diktaturer

Tänk dig att fängslas utan rättegång. Tänk dig att sitta i inspärrad i fängelse i sju år.
Tänk dig att inte veta ditt framtida öde eller när du kommer att få träffa din familj nästa gång.
Göteborgaren, journalisten, författaren och dramatikern Dawit Isaak har nu denna höst suttit fängslad i ett eritreanskt fängelse sedan den 23 september 2001. Under denna långa tid har fortfarande inga internationella frivilligorganisationer eller svenska myndigheter fått besöka honom i fängelset.

Dawit är vår mest kända samvetsfånge och alla påtryckningar för att få honom fri är värda ansträngningarna. Detta kräver dock handling och förändrad politik.
Men trots att Eritrea är en kompakt diktatur där diktatorn Isaias Afeworki, i en ovanlig intervju för tv-bolaget Al Jazeera, nyligen deklarerade att han inte planerar några fria val de närmaste 40 åren så förbereder EU-kommissionen en ny biståndsstrategi. Denna strategi skulle ge landet mer än en miljard kronor i bistånd fram till år 2013.
Trots alltså att situationen för de mänskliga rättigheterna försämras, trots att attackerna på politiska motståndare blir än värre och trots att yttrandefriheten är stympad till max så väljer EU-kommissionen att öka biståndet.

Detta är en skandal
och rimmar illa med den Europeiska Unionens ambitioner att vara demokratins främsta riddare i världen.
Sverige måste höja rösten inom EU för att få stopp på detta bistånd. Ett av Alliansregeringens huvudgrepp för att renovera det svenska biståndet går ut på att fasa ut stödet till olämpliga regimer som förvägrar sina medborgare rätten att tycka, tänka och tro fritt.
Vi ska diskvalificera diktaturer och premiera demokratier. Frihetsaktivister, oberoende medier och demokratiska oppositionspartier som fredligt vill förändra ska känna både vårt tydliga moraliska, politiska och finansiella stöd i ryggen.

Detta får inte bara ge avtryck i svenskt bilateralt bistånd utan ska också vara en strävan inom EU-biståndet.
Europa som kontinent har en egen mörk historia av diktatur, krig, kolonialism och konflikter och borde därför veta bättre än att göda diktaturer i Afrika.
Det är skamligt att den Europeiska unionen pumpar in biståndspengar i Eritrea en av världens grymmaste diktaturländer. Inte en euro ska gå till Eritrea förrän politiska fångar som Dawit Isaak släppts. Den tysta diplomatins tid är över.